Julita gård

Det blev en rivstart på semestern med besök på Julita Gård  - en större upplevelse än jag trodde.

Tuppen som bor på Pettson och Findus gård, var både tjusig - och ytterst potent...…...

Blev helt förälskad i innergården mellan den gamla träkyrkan och festhuset. Den afrikanska liljan kan jag aldrig matcha och en fyrbyggda gården hade balustrad runt om, bakom hängande vildvin, ljuvligt mörkt och svalt en het sommardag

Festhuset var en underlig manifestation över en man och hans livsverk, men inomhus fontän men också fantastiska takmålningar


Men jag hittade också Alfreds och Idas tjusarbänk med utsikt över sjön och akustik för dragspelet

Abbotens hus är från 1500-talet och fantastiskt vackert utifrån och ytterst deprimerande på insidan


Och så slottet då förstås - med dagvåningen längst ner, paradmatsal och umgängesrum på mellanvåningen och ett majestätiskt samvarorum högst upp

Och en kavaljersflygel för fattiga släktingar och vänner, samt luffare och annat löst folk. De som arbetade i köket här hade inte tillgång till herrgårdsköket i flygeln mitt emot eller serveringsköket i dagvåningen. För att inte tala om serveringsköket i festvåningen

En och annan ros fanns det
 Gick runt huset och belönades - med detta!!

En lustgård med buxbom och rosengårdar och ett litet lusthus, allt byggt för fina promenader under vita spetsparasoller. Och den lilla sötnosenn som porlar vatten, pga rådande väderlek mycket sparsamt

Och när man vänder sig om möts man av en än mer imponerade syn, de vackra franska balkongerna är kafferummet - ganska OK att ha ett sådant med denna utsikt. Och under kaffesalongen fanns något ännu mer lockande - en vacker, skuggig sval loggia med korgstolar och marmortrappa. Jag annekterade den omedelbart

Och petunior i stora urnor paraderar vid varje etage i lustträdgården

Fascinerande användning av eldfaten i loggian


Miljön inbjöd till viss posering

Ett slag såg det riktigt lovande ut, men som vanligt denna sommar blev vi bedragna

Vi gick på guidad visning, men eftersom folk inte kan läsa skriftliga anmälningsinstruktioner, och guiden var lite för snäll, så blev vi för många och det  blev trångt om saligheten.

Men jag hann slänga iväg ett snapshot på denna inrättning i serveringsköket i festvåningen. En mathiss från arbetsköket i dagvåningen - dit maten först burits från herrgårdsköket i södra flygeln.  När det var stor gårdsfest i samlingsrummet på översta vinden fick man bra maten dit.

I dagens alla inredningsreportage visas det att stilleben på bord är viktigt och det ska vara fullt med vackra saker. Vill bara påvisa att det var högsta mode även på 1910-talet. BTW -mannen som testamenterade Julita Gård till Nordiska Muséet hade samlat på sig 7500 saker....

Fast ibland undrar man hur han tänkte

Och efter denna intensiva dag i 30 graders värme orkade vi inte ett steg till!!

Kommentarer