Även om den långa vägen varit lång, (och forfarande är)

så har jag ändå kommit en bra bit på vägen.............

Den norra trädgården var en vecka innan jag fick lägenhetsnycklarna, en vildvuxen äng och en 10 år gammal, misskött ligusterhäck. Växtligheten mellan stenplattorna är desto mer inspirerande. Och en smal gräsremsa mellan liguster- och spirea häck


Ett yngre, energiskt par grävde upp 10-11 meter häck en regnig dag, som tack trimmade de det vildvuxna gräset på gräsmattan också. Tyvärr försvann då de hundratals förgätmigej som tagit över.  Sedan startade en tid med ogräsrensning, ogräsrensning,  rensning av tusentals ligusterrötter, jordförbättring, jordförbättring, och jordförbättring. Lite blommor som stått på balkongen inför visning av gamla lägenheten petades ner och ett fågelbad inrättades (bortkastat). Och Bezzie började ta sina första, stapplande steg utanför balkongdörren.

År 2016 har de darrande stegen förvandlats till totalt ägarskap och långa stunder i det gröna. även om sele och (numera) löplina är obligatoriskt. Höstens långa dag på knä, resulterade i ett antal fantastiska lökväxter, när solen började värma på.


När sommarsolen ökade i intensitet var skuggan och svalkan under jättedaggkåporna välkommen (Fågelbadet är fortfarande bortkastat som fågelbad, men utmärkt som vattenautomat)

Pionen blommade, trots att jag flyttade den förra året, digitalisen fick jag av en granne från radhusen utan att jag visste att det var digitalis (de bor numera i skogen), vårdträdet i form av en lager växer sedan den planterades förra sommaren, åt andra hållet börjar klematisen äntligen ta sig. De fantastiska hortensiorna jag visat tidigare har satt nya knoppar  och nya blommor.

Nya trädgårdsstolar och ett parasoll. Bakom Baden-Baden stolen fanns resterna av gamla ruttnande planteringslådor och en vildsint blandning av tistlar, tynande kaprifol, och allmänt ogräs.Hela längan längs planket grävdes upp förra helgen, ända ner till dräneringsstenen och fylldes på med oanade antal mängder med ny jord. Nästa år blir det en mur av torvblock och rhododenron, hortensia och azalea. Den fula hyllan bor på soptippen och trädgårdskistan har oljats in fyra gånger och flyttat dit istället.

Mittpå då? Jo, ett redigt lass med mossa och ogräss rensades från och mellan stenplattorna (tyvärr så börjar det se lika dant ut igen....)

Efter mycket tjat och bråk, dök två herrar, i storlek lyftkran, upp från Gustavsbergs Glasmästeri

Sedan försvann de igen, för att så småningom återuppstå

Efter ett antal komma-gå sejourer, så var uterummet på plats. Nya stolar har införskaffats, men symaskinsbordet har fortfarande inte målats. Det här uterummet är 2 kvm mindre än mitt förra och i ett annat format - jag har jättesvårt att få en bra inredning här inne, konstant ommöblering sker. Kattens sov-och klöstunna bars överhuvud taget inte ut i år eftersom hon nästan aldrig låg där, när den stod ute. Men sover jätteofta i den inomhus. Soffan som enbart inköptes för att hon skulle ha enklare att hoppa upp till tunnan har också åkt ut. Däremot är mattes vilstol utmärkt att sova i....

Och så var det Södra Trädgården, årets stora insats, både arbetsmässigt och ekonomiskt.
Tufsig, lerig, utarmad var väl det korrekta uttrycket 2015

Hur många löpmeter plank som jag burit, sågat, målat på fyra sidor minst två gånger, vill jag inte ens räkna på. Men räkna 10 liter färg........ Att få hem armeringsnäten i en BMW var också kul - inte

Även på denna sida växte en ledsen liguster häck med många glada spindlar i megaformat. Häcken hämtades av ett annat, inte riktigt lika ungt par en av de absolut regnrikaste söndagarna absolut ever.

Rensning, rensning, rensning och jordförbättring, jordförbättring, jordförbättring - och så lite försiktig planering

Den tufsiga leråkern - jag stod inte ut. Så det blev Byggmax och altan inom en vecka. Dyrt - javisst. Felleverans från Byggmax - OM! Men bra? Nej - ljuvligt!!!

Rottingstolen var inte heller gratis. De flesta krukorna, framförallt de stora, köptes faktiskt redan förra året, liksom korgarna (som nu har ruttnat redan)

Och rabatten som ersätter häcken börjar ta form. Fast min kaprifol som inte syns här, mår inte bra. Den afrikanska liljan blommade ut med sina tre klockor - och har nu levererat sju nya. Ska övervintras i halm i kruka i fiberduk i bubbelplast. håll tummarna!

Och katten har fått ny utsiktspunkt


Så lite före-efter jämförelser får trösta mig, när jag inte tycker att jag inte kommer någonstans. Redovisning av kostnader finns i bopärmen!!

Kommentarer