Mot civilisationen

Efter den totalt nio kilometer långa promenaden från Lägerbyn till Vinbukten, (jag var först på plats!), så fördrev jag tiden med att promenera på stranden bort till  Hamnudden och tillbaka igen. Här var det ju någorlunda lä, och solen var glödande skön. Lite medhavd lunch blev det också, vilket visade sig vara ett klokt beslut. Med 12-13 sekundmeter Nordväst rakt i näsan och en gruvligt uppbyggd sjö, så tog hemresan en redig tid. Sju knop var vad skepparen kunde hålla som fart de första tre timmarna.

Bort mot Hamnudden, bakom där ligger Varvsbukten, där vi lastade ur båten för tre dagar sedan

Den stora gummibåten låg och väntade och idag var jag klart bestämd på att inte vada ut i vattnet till lilla gummibåten, utan att bli sjösatt med båtvagn och traktor. Torrskodd vill man vara inför resan hem - såååå fel jag hade

Lätt försenad kom då båten och lastningen började. Första gänget med förhoppningsfulla niondeklassare som ska bilda langningskedja ute på stora båten för att ta emot bagaget som kommer med nästa vändaEfter nästan två timmars lastning, vänds stäven mot norr och dags att ta farväl från sagoön. Sedan var det dags att packa ner kameran i vattentätt förvar.
 Väl runt udden, så mötte oss en sjö på mellan tre och fem meter. Jag hade redan från början berett mig för att spendera hemresan på däck och hade packat kläder därefter i ryggsäcken, att släpa på på den långa promenaden till Vinbukten.

På överkroppen, vill säga. Jag var inte förberedd på att en båt av den här storleken tog över sig så mycket vatten. Inte stänk, utan hela vågen i oförminskad kraft. Efter en kvart var jeans och fötter absolut genomdränkta av iskallt havsvatten och så förblev det de närmsta fem timmarna.

All heder och all beundran över besättningen på hemresan, med de två som ihärdigt sprang med spypåsar, filtar, tröstade gråtande barn, la en svalkande hand på  spyende tonåringars pannor, hämtade ner dem när de satt totalt nerkylda i sina små sollinnen och shorts på däck och skakade som asplöv av köld, stöttade äldre medborgare, som hade svårt att röra sig på båten i den grova sjön. Det är inte alltid glamoröst att vara sjöman, och de här två fick göra rätt för sig - också med ett massivt städjobb efter att vi andra packat oss av båten och lämnat skeppet.

Det var 3,5 grader i Nynäshamn! Så rattvärme, stolsvärme och full värme på fläkten fick det bli BMW'n heeela vägen hem. Slutade skaka av köld vid Haninge

Men det var det värt!!!!!

Kommentarer